Doua milenii de cruzime umana

vineri, 6 mai 2011


Am viziona un documentar pe History ce avea ca subiect viata sclavilor de prin anii 1800 si cum dispuneau companiile de viata acestora. Printre altele prezentarea succinta si a cruzimilor colonialistilor (de-a dreptul monstruoase)  manifestate fata de sclavi.
Brrr...
Lucru ce m-a determinat sa caut muzee dedicate subiectului acesta.
Cu acest prilej am aflat ca tocmai a vazut lumina tiparului un dictionar al "rautatii umane", in Italia (pe cand si la noi?!),  care prezinta 41 de personaje aflate in topul celor mai crude persoane din istoria umanitatii:
"I personaggi più malvagi della storia" de Shelley Klein si Miranda Twiss
Eu sunt interesat daca este o carte completa cu istoricul cruzimii umane. Banuiesc ca este destul de dificil de scris o astfel de carte si ca presupune tomuri voluminoase.
O munca laborioasa, nu joaca.
Sunt evocati si sotii Ceausescu!

Nu ni se spune daca sunt semnalate si atrocitatile colonialistilor.

Leg aspectul acesta de nunta regala si de adularea regilor, printilor si printeselor. Se pare ca sapiensul uita repede istoria, sau nu vrea sa o cunoasca.
[Mai ieri (aprilie 2011), kenienii dadeau in judecata Marea Britanie pentru atrocitatile din anii '50 (revolutie anticoloniala). 

Revolta Mau Mau (1952-1961) in care mii de kenieni au fost omorati, torturati, abuzati si mutilati, printre care si bunicul lui Obama Barack. Si acesta este un detaliu aproape nesemnificativ din istoria UK]

In fine, tortura a fost la-nceput parte din sistemul de "justitie", considerata ca fiind necesara pentru a pedepsi incalcarea "legilor" si a pedepsi "imoralitatea", ulterior devenit o adevarata arta!
Tortura a fost folosita intens (si inca este) de toti conducatorii - razbunare, obtinerea de informatii,  raspandirea terorii in randul comunitatii pana la distrugerea personalitatii, toate cu un scop precis - putere-avere!

In antichitate, grecii si romanii utilizau tortura la interogatorii (cat de putin am evoluat in aceasta privinta, nu?!, desi ne aflam in secolul XXI).
Pana in al doilea secol d. H., tortura a fost folosita numai pe sclavi. Dar dupa aceasta perioada a fost extinsa la toti membrii claselor sociale de jos.
Tortura in Evul Mediu a cunoscut o adevarata inflorire.
Si leg de evenimentul la care a participat tot sapiesnul de rand si cel de vaza: Beatificarea Papei...
"Ad Abolendam" - un document fundamental al Inchizitiei, reinnoit sau confirmat de alti papi precum Alexandru IV (1254-1261), Clement IV (1265-1268), Nicolae IV (1288-1292), Bonifaciu VIII (1294-1303) etc.
Autoritatile civile au fost puse cu "botul pe labe" prin aceasta bula, erau amenintati cu excomunicarea, pierderea drepturilor si propritatilor (cea mai blanda dintre pedepse), sau arderea pe rug (nu inainte de a fi stors de informatii sau pentru a fi silit sa recunoasca ce anume doreau ei sa recunoasca, prin metodele deja cunoscute), daca carcteau in fata lor (a papilor, a clerului etc.)
Nu descriu atrocitatile comise in acea perioada, cine vrea sa cunoasca, se va informa.
In opinia mea, Biserica catolica trebuia sa-si puna cenusa-n cap si sa dispara ca forma de manifestare din viata spirituala a oamenilor.
Sute de ani de atrocitate, cumparari si rascumparari de locuri in Rai, nu pot fi sterse cu buretele.
Iar cu banii, averea fabuloasa, stransi din crime, tortura, abuz, mutilare, chiar daca fac acte de caritate pana-n panzele albe, nu vor sterge sangele si suferinta creata.

Tortura in vremurile noastre este sub incidenta legii... mai pe toate continentele. Insa ea se practica peste tot in lume.
E-adevarat, nu in vazul tuturor, nu in locuri publice pentru a oferi spectacol unor "gura casca" dornici de sange si razbunare, ci in spatele usilor inchise, bine pazite!
A luat forme din ce in ce mai mai moderne. A evoluat odata cu tehnologia.
Doua milenii de cruzime umana... si numaratoarea continua!

 
Muzee ale torturii:
a. Muzeul torturii si a criminalitatii din Roma;
b. Muzeul torturii din Amsterdam;
c. Muzeul Kuntzkamera, muzeul ororilor si al torturii din Sank Petersburg;
d. Muzeul torturii de la Praga
si or mai fi fiind in Europa si altele.

21 opinii:

PTRUPTRUCEA spunea...

Mi-e rau! :))

andreiraduM spunea...

:)
am chemat 112. Stai ca vin...
:))

Sorin spunea...

Salut Andrei te trec fiori doar când citeşti dar să mai şi vizitezi , chiar virtual ...
Ştii ce m-a uimit la instrumentele de tortură ? ce minte diabolică trebuie să fi avut cine a inventat aşa ceva ca să nu mai spun dacă le-a şi folosit ?

Anonim spunea...

:(
N-ar strica o referire la tortura psihică, una din cele mai cumplite şi generalizate modalităţi de a supune omenirea.

andreiraduM spunea...

te salut, SoriN-ule!
Ei, intrebarea asta mi-o pun mai mereu.
De unde atata monstruozitate?
Cat de dereglat sa fii sa inventezi sau sa practici astfel de "profesii"?!
Pana unde poate merge mintea sapiensilor in grotesc?!

Blue, sarut'mana!
Nu am mai intrat si in zona torturii asiatice, ca ma apuca dimineata.
Da, ea adevarat, tortura psihica e si ea la inaltime, s-a dezvoltat aproape fermecator in ultimile decenii, desi are si ea o istorie milenara.

Anonim spunea...

Da.
Doar că eu mă refer la tortura zilnică şi generalizată, una subtilă şi mult mai crudă decât picătura chinezească, de exemplu.
:)
Lasă, oricum e inutil. Trecutul nu-l mai schimbăm, dar ce facem cu prezentul şi mai ales, cu viitorul?
Acum testăm arme biologice - viruşi cumpliţi, de exemplu, pe populaţiile lumii "a 3-a". Asta cum s-o numi?

andreiraduM spunea...

:)
Blue, da, bine punctat: tortura colectiva, institutionalizata, dar si ce de la nivel individual trebuie evocata!
Am zis, este un subiect extrem de vast, care va cuprinde tomuri intregi, daca se va hotari cineva sa scrie serios despre acest subiect.

La cea care faci tu referire exista, slava domnului, posibilitatea de contracarare: evitare, schimbarea locului, justitie etc. De aceea se poate feri omul, daca vrea. Mai greu cu cea insitutionalizata!

Pai la ce bun sa mai existe lumea a III-a? sa sufere?
Mai bine...
Nu?
E o gandire de sapiens cu samanta divina in el, nu?!

Sorin spunea...

Andreiu-le acum mi-am amintit , dacă îţi pică în mănă citeşte despre tehnici şi experienţe în lagărele naziste , să vezi acolo cum în numele descoperirilor medicale se comiteau atrocităţi de o cruzime diabolică mult , mult , peste logica umană . Nu ştiu să-ti zic exact cum se numeşte cartea dar ţin foarte bine minte că m-a marcat o vreme lungă şi nici măcar n-am terminat-o .
adevărat este că în domeniul medical s-a înaintat foarte mult în acea vreme dar cu ce preţ ...
Vezi , asta e problema omului (sau unora) , găseşte un bun motiv pentru a face rău mai bine zis întotdeuna răul este comis în numele binelui umanităţii.

andreiraduM spunea...

:)
SoriNule, nici nu am vrut sa amintesc de acea perioada. Prea mult s-a vorbit despre ea si prea putin despre perioada anterioara, sute de mii de ani de tortura in numele eternitatii, binelui si a dezvoltarii, evolutiei.

Nu am citit cartea (de imi va cadea in mana, nu o voi rata, multumesc pentru recomandare), dar am vazut documentare. Mi se face si acum pielea de gaina.
Ma-ntreb: bine, nebun era Hitler, dar cum de a reusit sa-nebuneasca intreaga Europa?!

Sorin spunea...

Unii se nasc lideri , iar el a fost un geniu în domeniu .

pandhora spunea...

mie chiar imi este rau...:(

nu pot...nu pot intelege cruzimea...
cartea care m-a marcat si pe care citind-o am simtit ca mi se rasuceste stomacul a fost "Fenomenul Pitesti"...
cartea sustine perfect vorba aceea...e usor sa mori...greu este drumul pana la moarte...
cati nu si-au implorat moartea acolo? pana si moartea a fost surda la urletele lor...

poate ca omul a fost facut dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu...dar sufletul?

andreiraduM spunea...

:(
Buna intrebare, Pandhora!
sarut'mana!

Toteu spunea...

"Pai la ce bun sa mai existe lumea a III-a? sa sufere?
Mai bine...
Nu?
E o gandire de sapiens cu samanta divina in el, nu?! "
exista pt ca tu esti om,si tu poti fi privit de altii,ca facand parte din lumea a treia.

Anonim spunea...

Sufletele nu au membrana, sunt ca fumurile care se intrepatrund ; te murdaresti cu unele, te cureti cu altele. Fiecare atingere ti-l schimba pe-al tau, e un fum trecut prin mai multe fumuri, ce pastraza cate ceva din toate cele cu care s-a amestecat vreodata. De asta nu poti spune ca exista suflete pur bune sau pur rele.
Nici corpul nu poate fi o limita pentru suflet. Poate ca sunt legate unul de celalalt printr-un invizibil si misterios cordon ombilical. Daca n-ar fi asa, calatoria in vis ar fi imposibila. Sau cea cu gandul.
Uneori corpul debordeaza de suflet. Asta te face foarte vulnerabil, caci nu poti controla atingerea cu altele. Suntem ca niste case cu hornurile foarte apropiate unele de altele. Greu iti mai dai seama din ce soba a iesit fumul asta albastru. Si totusi doar pe un singur horn iese un fum albastru.

pandhora spunea...

Artistic Communism : "e un fum trecut prin mai multe fumuri, ce pastraza cate ceva din toate cele cu care s-a amestecat vreodata...."
nu stiu...ar fi trist daca ar fi asa...totusi...exista sansa sa nu te lasi amprentat de "fumurile rele...

Nima spunea...

"Homo homini lupus"

Daca lupul, dupa ce a devorat un alt lup, ar ramane cu amintirea sangelui ce i-a patat blana si si-ar tot linge acea "amintire"... ar pieri ca specie .
( poate d'aia au disparut dinozaurii :)))

Omul , isi pastreaza aminitirile, chiar si-n muzee, carti ...si se straduie sa ajunga OM.

Dupa ce am vazut capul de om impait de un alt om ( prin '79 la memorialul de la Buchenwald )...nu la ceilalti oameni am fost atenta ci ...la mine. Sa-mi descopar ferocitatea si s-o transform ...

Karla spunea...

Cum ti-am raspuns si pe blog, poti adauga muzeul torturii din Carcassonne...
Sunt "evidentiate" tehnicile Inchizitiei.

http://www.croa-at.com/animat/torture/

Anonim spunea...

@pandhora:

Poate fii şi foarte frumoss.Un fum albastru si un fum galben, amandoua la un loc, lumineaza verde, si nimic nu e mai frumos decat verdele !

pandhora spunea...

Artistic Communism: daca o sa spun ca-mi place albastrul o sa zici ca-s carcotasa :))

DUMNEZEU spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
DUMNEZEU spunea...

In franceza "avoir tort" inseamna a gresi. Daca ne gandim la tortura (torture) atunci aceasta nu pare a fi altceva decat modul in care greseala trebuia ispasita. Si-atunci cei cazuti in greseala erau putin "greseliti" !!

Magistral articolul. De zile mari... :)

Trimiteți un comentariu

îndrăzneşte!

 

Blog Archive