Patriarhul pictat intr-o biserica din Chitila

joi, 23 iunie 2011

Nenea patriarhul nostru a fost pictat intr-o biserica din Chitila (or mai fi fiind si altele).
Este un sfant in viata!
Dorinta de prea-marire este incomensurabila, pare-se!


Spunea nenea prea si fericit  la sfintirea unei biserici in Bucuresti ca "„pictura unei Biserici Ortodoxe nu este o simpla podoaba estetica, ci ea are o functie liturgica si anume, ea este vesmantul liturgic al spatiului sacru interior al Bisericii zidite in forma de Cruce. Fara nicio icoana nu se poate savarsi Sfanta Liturghie. "

Tot in Romania un fost primar PdL, nenea Mihai Alexa, a hotarat ca i se cuvine, in urma donatiei facute bisericii, o pictura reprezand intreaga lui familie (el, sotia si copii)!
Sa se simteasca bine printre sfinti!

(foto: Jurnalul.ro)

Ce usor ajung sfinti oamenii in Romania. Ai dat banu', ti-ai obtinut un loc binemeritat prinre sfintii pictati in bisericile ortodoxe. Adica tot banu'... ala de i se zice "ochiul dracului" hotaraste cine e sau cine nu e sfant!
Totul este dus in derizoriul Slabiciunile umane au penetrat spiritualitatea infingandu-si bine radacinile in BOR!
Sa ne mai miram de ce fac laicii?

27 opinii:

pandhora spunea...

trist si jenant...ce poti sa mai spui...
Casa Domnului s-a transformat de mult in casa omului si atat...

ma uitam acum la "Imapratul" tau...e atr haios...azi dimineata au venit la mine la fereastra doua randunici...nu stiam cine face galagie...se spalau una pe alta...le-am privit de departe...dar tot au zburat :)

andreiraduM spunea...

:)
Phandora,sarut'mana!

Imparatul meu e o figura. E om cu pene, as zice.
Am gasit un pui de porumbel care nu prea a invatat sa zbore. L-am luat acasa si i l-am prezentat Imparatului.
Imparatul s-a uitat chioras la el.
Puiul a inceput sa planga si sa se indrepte bucuros spre el, crezand, probabil, ca e unul dintre parintii lui.
Imparatul nu i-a inteles limba.
:(
L-a privit ca pe un extraterestru. Si si-a vazut mai departe de treaba cu papucul roz (papucul roz este cuibul lui, inca e in faza cuibaritului).
Intelege ce-i spunem noi, dar habar nu are ce spune semenul lui mai mic.
:(

Randunici. Da... sunt extraordinare. La Sala Palatului sunt o gramada de cuiburi sub coloanele acelea pe unde sunt magazine si chioscuri.
Si o gramada de babuce care au devenit carnivore. E o shaormerie acolo. Sa-i vezi cum asteapta cate o bucatica de carnita de pui, cate un cartof...
Incredibil cum se adapteaza viul.


Cat priveste BOR-ul... nu ma mai mira nimic.
Casa Domnului este intinata prima si prima data de preoti. Ei fac legile!
In spatele cortinei se afla multa mizerie umana. Cred ca mult mai multa decat in mediul laic. Un administrator mi-a povestit cum fac bani popii si de unde au atatea averi. Nenea administratorul avea sudalmele in rauri-rauri la adresa lui nenea popa.
Vin oameni cu credinta si fac donatii. Uneori de mii de euro. Ei, popii nostri dragi, cu "frica de Dumnezeu" folosesc chitantiere diferite, in caz ca omul cere chitanta. Si uite-asa, fac averi frumoase popii nostri. In loc donatiile sa ajunga la prapaditi, ajung in buzunarele "unsilor"!
Si cate si mai cate.
Dar fiecare incearca sa pastreze "eticheta", cortina este pazita bine, pentru a nu avea acces "muritoru' de rand" la privelistea din spatele ei.
Odios!

Dan Ioanitescu spunea...

Buna dimineataaaa....:)

Draga Andrei,
Am sa deschid eu sezonul la afurisenii daca cineva nu intra la comentarii inaintea mea, pana reusesc sa-l scriu eu pe acesta... si totodata la anatemizari, daca vreun ochi preasfintit si preafericit va cerceta vreodata pe-aici...

De la Bazileul Constantin si muma-sa, baziloaica Ileana care au avut tupeul sa se traga in poza cu Iisus si Maica Lui, intr-o icoana murala, un mozaic remarcabil de altfel, in catedrala "Hagia Sofia", a ramas obiceiul ca cei care au fost ctitorii bisericilor sa ramana imortalizati pe pereti. Si asta din doua motive:

A. dintr-o pornire isterico-mistica, pentru fala intru eternitatate si preamarirea ilustrelor lor egouri, mari iubitoare de sine si de Dumnezeu. C-asa-i negustoria: cine plateste comanda dar.... numai cine comanda plateste... :) Probail in alta viata... :)))

B. pentru cei multi si neustiutori de carte, care, fie din neintelegerea limbii in care se tinea slujba religioasa(latina, greaca sau slavona, dupa caz), fie din plictiseala, cum se-ntampla astazi, isi gaseau si isi mai gasesc in continuare placerea de a se chiombi la poze pe pereti.... ca in revistele straine. sau mai precis ca curca-n lemne!
:))

Si-apoi vezi, exzista totusi si o parte fericita in tarasenia zugravelii de chipuri aceea ca, singurele chipuri care respecta aparenta realitatii nu sunt din pacate cele ale sfintilor, ingerilor, arhanghelilor, Dumnezeu, Iisus, Fecioara Maria, etc... ci tocmai ale ctitorilor si... moda noua, de la Nicodim socialistul incoace, ale pastorilor de buzunare ale neamului, recte ale patriarhilor Romaniei.

Si in fond, chestiunea ctitorilor n-ar fi asa de rea, daca nu ar fi asa de rea, :)))) caci, in felul acesta, umpland peretii cu ctitori, alaturi de bastanii locali care, dupa ce au avutara mai intai luare de mana, s-au hotaratara intr-un final sa aibe si oareshce dare de mana... in felul acesta deci, s-au mai strecurat si figuri ilustre de domnitori, vezi Stefan cel Mare si "Sfant" si Constantin Brancoveanu cu familia sa.

Si ca sa vezi pozna, Coranul nu pune poze pe peretii moscheelor, ci doar citate din Allah de unde putem trage repede concluzia pripita ca au mai putini analfabeti in valoare relativa decat crestinii. Ca doar mintea nu poate biata singura sa desluseasca fara alfabetizare semnele acelea ciudate de pe pereti si nici Allah nu-si gaseste bucuria de a se face inteles doar de catre cei care au trecut pe la scoala. :))

Dan Ioanitescu spunea...

Na, ca fusei al treilea... :) ca n-am si io noroc sa fiu primu... :))

Dan Ioanitescu spunea...

Imi pare rau... nici eu n-am fost alfabetizat complet... Ce rusine pentru: "proabil, exzista",

andreiraduM spunea...

:)
Bunule, te salut!
Ma ung pe suflet cuvintele tale.
Imi place tare mult si fragmentul cu analfabetii si alfabetii.
O buna remarca si vadit reala. Nu m-am gandit niciodata la acest aspect.

La modul cel mai serios cu putinta, din ce in ce mai mult ma incearca o stare de indispozitie a tractului digestiv cand intru intr-o biserica.
A devenit un fel de circ spiritual, o locatie unde minciuna, rapacitatea si interesul sunt la ele acasa.
Pana si enoriasii s-au saturat sa-si tot puna masca de preaumili si preacredinciosi, vaznd comportamentul preotilor.

Dan spunea...

Salut iar Andrei, nu stiu daca ai facut-o intentionat, dar chestia cu "penetrarea spiritualitatii" este pe cât de monumentala pe atât de adevarata!!

andreiraduM spunea...

:) Danule, te salut! nu cred ca a fost intentionata... doar "pasionala"! :)

Solidaster spunea...

Traim un timp,cand,toate cele sfinde au devenit profane.Mafia preoteasca e prea mare sa se poata face ceva.Enoriasii,ar putea sa faca greva si sa nu mai mearga la slujbe,si sa faca donatii,si averile"prea sfintilor"incet,incet vor scadea.
Cei sinceri si saracii,ignoranti fiind,contribuie la imbogatirea manipulatorilor.E trist.Asta e,in lumea aceasta.

RobertN spunea...

ce aveti cu oamenii? inainte nu aparate foto si net unde sa posteze. acum, saracii preafericiti isi doneaza toti banii si nu mai au bani pentru net unde sa faca paradeala modei, asa ca tot pe pereti ii gasesti, acolo unde mustele aterizeaza.
apropo, de cand e o meserie sa fi popa? faci o scoala si astepti pupaturi pe mana?
daca fentezi pe oameni, cu scoala sau fara, tot escroc te numesti.

Sorin spunea...

Te salut Andrei-ule !
Am avut şansa să cunosc biserica pe dinăuntru ( fără nici o legătură cu spiritualitatea ) şi te-ai uimi să afli dedesubturile acestei mari afaceri .A devenit mereu mai mult o meserie destul de râvnită şi mulţi din ei au deasemenea preocupări total în contrdictoriu cu rasa ce o poartă .Mare parte chiar susţin că au dreptul la viaţă personală la fel ca ceilalţi angajaţi .Pe lângă aceştia sunt şi cei ce pivotează cu terţe „meserii”.
Dacă un timp ne-am opri din goana noastră am observa că în zilele noastre sunt tot mai mulţi şi nu contează dacă sunt „angajaţi ” sau nu îşi propun sfinţenia peste limitele normalului considerând sfinţenia a fi un dar gratuit făcut de D-zeu omului şi nu o menire spirituală .Exista o mare probabilitate ca unul ce consumă doar vegetale sa fie mai sănatos dar asta nu înseamnă că a fost mai bun sau mai puţin bun în faţa lui D-zeu , asta nu hotărâm noi oamenii. Un om obişnuit care-şi propune să devină sfânt trebuie să fie pregătit să renunţe la identitatea proprie adoptând-o pe cea a lui D-zeu şi nicidecum să facă construcţii , rugi sau alte cele lumeşti .
A fi sfânt eu cred că este acelaşi lucru cu a şti face minuni .

cristina spunea...

Scuzati ca ma bag si eu in aceasta discutie dar situatia este mult mai simpla. Pictarea de ctitori intr-o biserica este intalnita de secole intregi....prin asta nu se urmarea cine este cel mai mare si mai tare din tinut...ci defapt este o cronica desenata .Asa cunoastem ca acesta biserica a fost ridicata pe vremea lui(de)Petru Rares, Stefan cel Mare,Vasile Lupu etc.Aceasta traditie s-a pastrat si in zilele noastre si arata ca este ridicata pe vremea unui anumit mitropolit sau patriarh (daca domniile lor ar crede ca sunt mai mult decat ctitori , asta e pur problema lor egotica care nu ar trebui sa fie si a noastra) . Pictarea ctitorilor sa face langa usa de la intrare in biserica sau in nausul bisericii...acesta nu este un loc special si nu este introdus intr-o scena iconografica ....deci are strict rol istoric (uman), nu cu caracter de sfintenie ,caci daca va uitati la toate portretele de ctitori, nici unul nu poarta aureola ca cea a sfintilor.Si ca sa inchei ceea ce am de spus, in pictura bisericeasca sunt pictati si oamenii de rand ,in scene (de ex.),caci si oamenii sunt copii lui Dumnezeu ,iar biserica nu este un loc exclusivist in care doar sfintii au loc .
Deci..aceasta problema nu este de fapt o problema ....este precum o semnatura la sfarsitul oricarui act.

andreiraduM spunea...

:)
Cristina, sigur ca problema este simpla.

Noi admitem orice, oricum, oricand, fara a ne pune intrebari sau a cracni cumva. Deceniile, daca nu cumva mileniile, in care am trait sub imperiul "capul plecat sabia nu-l taie" ne-au amprentat foarte tare. Cred ca vinovata este mema lui R. Dawkins!
Patriarhul este ctitorul bisericii din Chitila?
:)

NU!
Asadar... ce cauta acolo?!
Are legaturi foarte speciale cu popa care "stapaneste" parohia cu pricina. Printre altele, daca doresti sa afli mai multe, biserica respectiva (imi scapa numele acum) este cercetata de DNA, pentru ca sume considerabile s-au evaporat din "cutia milei"!
:))
Dar... ca sa vezi minune "prea si fericita" (loctiitoarea lui Dumnezeu) ca totul se va aplana si se va uita cu desavarsire in perioada urmatoare.

Aparitia chipurilor ctitorilor este un fel de rasplata, nu un fel de catastif unde se strang semanturi ale celor ce doneaza bani pentru construirea bisericii.
Vezi si pedelistul primar inconjurat de intreaga familie pictat cu gratie in interiorul unei biserici.

:)
Spune-mi si mie o biserica unde sunt pictati oamenii de rand, ca ma duc sa o "trag in poza".
Oamenii de rand sunt buni doar pentru a tine in spate o institutie (ce s-a vrut spirituala) care vrea sa "prosteasca prostii"!
Sa nu mai vorbim despre cum se fac sfintii...

andreiraduM spunea...

:)
SoriN-ule, salut!
STIU!
Am un calugar in familie si un popa.
:))
Cate mi-au fost date sa aud si sa vad... ma rusinez doar la "aduceri aminte".
Dar omul de rand nu trebuie sa aiba acces la astfel de informatii, nu trebuie sa vada mizeria de sub pres, nu trebuie, ne spune "gura lumii" "sa facem ce face popa, ci ce spune popa".
Omul, cu toate slabiciunile sale, a reusit de-a lungul secolelor sa intineze cam tot ce a atins.
La-nceput religia a fost inventata ca "arma", nicidecum ca medota de evolutie spirituala.
In timp a devenit unealta cea mai facila de a face bani si a stapani multimi.
Azi biserica (ca institutie) e un fel de "bordel" poleit cu aur si pictat cu sfinti... si ctitori ce au jupuit pielea prapaditilor dar si-au facut pomana ca au construit o biserica... si-au cumparat "indulgenta"... ca in ev mediu!
:)

andreiraduM spunea...

:)
RobertN, te salut!
NOI? nimic! Ii admiram!
Altii poate iau exemplu si urmeaza "calea" aratata de catre prea si fericitele fete bisericesti.
Cum sa faci bani usor in ziua de azi?
Medic?
Nope!
Profesor?
Nope!
Popa?
DAAAAA!

Imi place ce ai spus. Dap, tot ecroci se numesc!

Dreamer spunea...

Andrei, sunt sigura ca nu Patriarhul a cerut sa fie pictat acolo. Oamenii fac asta, in semn de evlavie.
Daca apari intr-o pictura in biserica nu devii sfant. Faptele iti arata sfintenia, fapte cu mult mai mari decat cele ale noastre. Sfintii nu au cerut marirea vreodata, cinstire din partea oamenilor. Ei au facut totul pentru Dumnezeu Ei cunosc smerenia. Iar noi cunoastem doar aparenta. Esenta ne scapa!

andreiraduM spunea...

Solidaster, oamenii nu fac greva nici pentru drepturile lor cetatenesti, dar'mi'te pentru un popa escroc!
Am vazut cateva cazuri in care cetatenii (mirenii) au luat atitudine in fata patriarhiei cand aceasta le-a schimbat popa din sat!
Am vazut si atitudinea pre si fericitilor care au pornit in sprijinirea "popului" cel nou...
Dezgustator!
Dap, pe spinarea celor prapaditi traieste si statul si biserica.
Cutia milei e folosita (de cele mai multe ori) pentru ridicarea nivelului de trai al "popoului" si... pentru spaga grasa pe care trebuie sa o trimita celor aflati pe treptele superioare pentru a nu-si piere parohia.
:))

andreiraduM spunea...

:)
Dreamer, nu patriarhul a cerut!
Cu siguranta! Popa a avut exces de zel si l-a pictat pentru ca avea prea multe "bube-n cap" si teama ca-si pierde parohia a fost mare.

Esenta este in spatele "altarului", dar la ea nu are acces decat administratorul si popa.
:))
Si o terta persoana care este ruda ori cu popa, ori cu administratorul!
:))

Sophie spunea...

trist
am decazut ingrozitor

Anonim spunea...

ha, ha, ha,
Andreiule ia intereseazate vezi poate afi cat ma costa sa ma fc şi io sfant:))))

andreiraduM spunea...

:)
Man, trebuie sa indeplinesti mai multe conditii, dintre care doua esentiale:
a. sa ai punga doldora de bani (din care sa versi in visteria bisericii substantial);
b. sa ai o functie importanta: pornind de la primar... pana la "prea" si "fericit" patriarh!
:))

alessia spunea...

Eşti cârcotaş, ce mai încolo şi-ncoace! La Cartea sfântă zice clar: "Să nu-ţi faci chip cioplit", nu...pictat, NA! :))

andreiraduM spunea...

:)
alessia, io si defectele mele!
NA!
:))

cosmin spunea...

am fost de "Sf. Treime" la biserica (la 3 la rand defapt). nici de pasti nu m-am dus de ani. dar..mi-a venit randul :)) intr-o luni.
in prima biserica m-am lasat cat am putut de lejer si relaxat undeva la intrare unde se vindeau..nah..ce se vinde pe la biserici. chiar inainte sa ma ridic (la terminarea slujbei) a venit o batranica de-i dai pe la 100 ani si mi-a dat un leu. m-am dus sa beau apa sfintita sau cum se cheama, de-aia de se ia numai pe nemancate; imediat am primit mustrari din priviri si chiar verbale. no..m-am dus si pe la cei care stateau sa dea de pomana; nu le-am cerut in mod direct, doar i-am intrebat daca dau de pomana. si..n-au vrut, erau chiar revoltate (persoanele, care defapt, fete de-stea pocaite) de asa impertinenta.
in a doua biserica, defapt catedrala :), era deja vorba de act de socializare. adica vezi, te uiti unul la altul, te studiezi, mai asculti ce zice popa..n-am stat nici 3 minute.
cea de a treia a fost "Sf. Gheorghe", patron al orasului, parca e cel cu balaurul.
sa nu ma luati ca la legislatie ca ignoranta nu e o scuza. e? numai ce mi-a adus un coleg "textele apocrife" sau cam asa.
nah, ma mai spovedi si eu.

Escu spunea...

Salut Andrei,

Eu vad biserica ca pe un SRL. Nu vad nimic sfant, nu vad nimic sfant...si cu siguranta Dumnezeu nu se gaseste acolo, dar asta e alta discutie.
Am vazut niste reportaje pe la tv, cum ca "sfanta biserica" detine urmatoarele: banca(de unde poti sa iei credit cu dobanda rezonabila, tipografie (sunt curios daca printeaza flyere pentru cluburi de noapte), agentie de turism, hoteluri, restaurante.
Oare cine-i spovedeste pe "prea fericitii" astia ? Cred ca tot de-ai lor..

Anonim spunea...

Popa de la biserica din Chitila e un individ dubios ,dar tinut in brate de patriarh! Nu are studii de teologie!

Anonim spunea...

Inca din cele mai vechi timpuri, in bisericile ortodoxe romanesti se picta pe peretele de vest, si-anume cel de la iesirea din biserica in stanga usii ctitorul sau donatorul(care de obicei erau boieri, domnitori sau voievozi)si in dreapta usii episcopul vremii.

Trimiteți un comentariu

îndrăzneşte!

 

Blog Archive