Sex si suprasex (3) - continuare

sâmbătă, 7 ianuarie 2012

       Zoomenirea
Desmond Morris
 
Nenea mai spune:
 
... Orice act de curtare sau copulatie poate indeplini in acelasi timp mai multe functii.
 
Iata cele zece categorii:
 
1. Sexul pentru Procreare
Nimeni nu poate contesta fapul ca aceasta este cea mai importanta functie a comportamentului sexual. S-a afirmat uneori in mod gresit ca este singura functie naturala, deci potrivita.
In mod paradoxal, unele grupuri religioase care sustin acest lucru nu aplica ceea ce popavaduiesc, multi calugari, multe maici sau preoti sustragandu-se de la activitatea pe care o declara atat de naturala.
...
2. Sexul pentru Formarea Perechii
Animalul uman este fundamental si biologic o specie care formeaza perechi. Pe masura ce legatura emotionala se dezvolta in cadrul unei perechi de posibili parteneri, ea este ajutata si stimulata de activitatile sexuale desfasurate in comun.
Functia sexualitatii in formarea perechii este atat de importanta pentru specia noastra, incat niciodata in afara acestei faze activitatile sexuale nu ating regulat o intensitate asa de mare.
...
3. Sexul pentru Mentinerea Perechii
Odata ce perechea s-a format cu succes, activitatile sexuale lucreaza in continuare pentru a mentine si a intari legatura.
Cu toate ca aceste activitati pot deveni mai elaborate si mai extensive, de obicei devin mai putin intense decat in timpul formarii cuplului, deoarece functia de formare a perechii nu mai actioneaza.
...
4. Sexul fiziologic
Omul adult sanatos, barbat sau femeie, are o nevoie fiziologica fundamentala de a face sex in mod repetat. Daca nu face acest lucru, se acumuleaza o tensiune fiziologica si in cele din urma corpul cere sa se elibereze de ea. Orice act sexual car eimplica un orgasm ii ofera o usurare individului care l-a avut. Chiar daca actul sexual nu indeplineste niciuna dintre celelalte noua functii, poate macar sa satisfaca aceasta necesitate fiziologica fundamentala.
...
5. Sexul Explorator
Un dintre cele mai mari calitati ale omului este inventivitatea.
Dupa toate probabilitatile, stramosii nostri maimute erau deja inzestrati cu un grad rezonabil de curiozitate; e o caracteristica a tuturor primatelor.
...
6. Sexul de Placere
E imposibil sa facem o lista completa a functiilor sexuale fara sa includem o categorie ce se bazeaza pe ideea ca exista "sex de dragul sexului"; este vorba de comportamentul sexual care aduce cu sine propria recompensa, indiferent de alte consideratii.
Aceasta functie este inrudita indeaproape de cea anterioara, insa cele doua sunt totusi diferite.
Relatia dintre Sexul Explorator si Sexul de Placere este mai degraba ca relatia dintre a incerca un joc  si a-l juca propriu-zis sau dintre un joc haotic si cel organizat la copii.
...
7. Sexul Ocupational
Acest gen de sex functioneaza ca terapie ocupationala, sau, daca vreti, ca mecanism antiplictiseala.
Este strans inrudit cu tipul anterior, insa, din nou, poate fi clar separat de acesta. Exista o diferenta intre a avea timp liber si a fi plictisit.
Sexul de Placere poate fi practicat la fel de bine ca si alte metode de a petrece in mod constructiv timpul liber, fara a se intrezari nici cel mai mic semn de plictiseala.
Functia este acea de cautare pozitiva a satisfactiilor senzitive.
In contrast, Sexul Ocupational functioneaza ca un remediu sterp si monoton.
...
8. Sexul Calmant
Asa cum sistemul nervos nu poate tolera lipsa totala de activitate, la fel se revolta si impotriva hiperactivitatii. Sexul Ocupational si Sexul Calmant sunt doua fete ale aceleiasi monede. In loc sa functioneze impotriva plictiselii, Sexul Calmant functioneaza impotriva agitatiei.
...
9. Sexul Comercial
Am mentionat deja prostitutia, insa doar din punct de vedere al clientului. Functia copulatorie este alta pentru prostituata. Mai pot interveni si alti factori, insa, in primul rand, este vorba doar de o tranzactie comerciala.
Un fel de Sex Comercial apare de asemenea ca functie in unele casnicii, in care relatia este unilaterala: unul dintre parteneri ofera pur si simplu servicii sexuale, primind in schimb bani si adapost.
Cel care il intretine pe celalalt si care este legat realmente de acesta trebuie sa accepte falsitatea relatiei. Femeia sau barbatul care se casatoreste pentru bani functioneaza ca o prostituata. Singura diferenta este ca, daca ea sau el primeste plata indirect, prostituata obisnuita trebuie sa lucreze pe princpiul "plata inainte".
...
10. Sexul de Statut
Cu aceasta ultima cateogrie functionala a comportamentului sexual, patrundem intr-o lume ciudata, plina de evolutii si diversificari neprevazute.
Sexul de Statut se infiltreaza in vietile noastre si ne invadeaza pe multe cai ascunse, greu de recunoscut.
 

11 opinii:

Scorchfield spunea...

Sexul homeopatic,
Sexul mimat,
Sexul inhibat!
:)

Lavinia Dance spunea...

nu te saturi sa vorbesti despre sex?:)

Rontziki spunea...

Foarte tare care Zoomenirea! Şi partea despre regulile dominaţiei mi-a plăcut mult, am transcris şi eu fragmente aici: http://www.rontziki.ro/2011/12/cele-zece-reguli-ale-dominatiei.html

Vreau să mai citesc de Desmond Morris şi Maimuţa goală.

pandhora spunea...

explicatiile...detalierea sunt cat se poate de interesante...ar fi minunat daca intelegand mai bine ne-am simti cu adevarat mai bine...noi cu noi insine,noi cu partenerul nostru sau cu partenerii nostrii...de la caz la caz...
pentru multi sexul sau doar anumite aspecte, sunt inca ceva "tabu" ...
de asta faceam referire la intelegere...

fly2sky spunea...

..oare "nenea" o fi auzit despre "a face dragoste" ? :)

INCERTITUDINI spunea...

M-ai amețit de tot..

p.s. foarte simpatic „stolul „!!

Anonim spunea...

Si mie mi-a placut Zoomenirea foarte mult si la fel ca si Rontziki de mai sus, si eu intentionez sa citesc Maimuta goala. Pe google videos gasesti un documentar facut de Desmond Morris despre sexele umane. La Zoomenire mi-a placut mai ales comparatia de la inceput, pe care o dezvolta apoi in restul cartii, potrivit careia civilizatia nu e o jungla de beton cum spunem de cele mai multe ori, ci de fapt e o inchisoare, si comportamentele (normale sau anormale) descrise in carte sunt incercarile lui Homo sapiens de a se adapta la viata in societatea impersonala.

Dreamer spunea...

Sa incep sa cred ca totul se reduce la sex?

andreiraduM spunea...

:)

'neatza, tuturor!
Dreamer, nope! Dar sexul este un element important in viata primatelor, se pare.
:)
Citind cartea cu certitudine vei vedea ca nu se reduce totul la sex.

jumahess, salut!
Toata cartea lui Morris este interesanta.

incertitudini, sarut'mana.
:)
Nu asta a fost intentia mea. Si mie imi place "stolul". :)

Fly, sarut'mana.
Cu certitudine, nenea a aflat si de "a face dragoste", insa intra in primele 3 categorii.
:)

pandhora, sarut'mana.
Ei, asta a fost si intentia mea cand am scris pasajele acestea!
:)

Rontziki, sarut'mana!
dap, stiu, de la tine am aflat de carte, am cumparat-o si citit-o!
Iti multumesc.
Desi, din cate am inteles, nenea Morris nu este psiholog, a reusit sa prinda si sa exprime foarte bine "esenta umana".

£avi H., salutare!
Nu stiu cate postari despre sex ai gasit tu pe acest blog...
In alta ordine de idei, nu despre sex este vorba, ci despre "folosinta" lui!
:)

Scorchfield, te salut!
Dap, o alta ierarhizare, dintr-un alt punct de vedere.
:)

shakuka spunea...

La multi ani!! :) multumesc frumos pt urari, toate cele bune!

Anonim spunea...

WTF

Trimiteți un comentariu

îndrăzneşte!

 

Blog Archive