Sex si suprasex (3)

vineri, 6 ianuarie 2012

            Zoomenirea
Desmond Morris

Atunci cand bagi o bucata de mancare in gura nu inseamna neaparat ca ti-e foame. Daca bei ceva, gestul nu semnifica faptul incontestabil ca ti-ar fi sete.
In gradina zoologica umana mancatul si bautul au ajuns sa aiba mai multe functii.
Poti rontai alune ca sa-ti omori timpul sau poti suge bomboane pentru a-ti linisti nervii.
Asemeni unui degustator de vin, poti doar sa savurezi gustul si apoi sa scuipi lichidul sau poti sa dai pe gat zece halbe de bere pentru a  castiga un pariu.
In anumite circumstante, poti fi gata sa inghiti un ochi de oaie numai ca sa-ti mentii statutul social.

Hranirea corpului nu reprezinta adevaratul scop in niciunul dintre aceste cazuri. Utilizarea multifunctionala a comportamentelor de baza nu este necunoscuta in lumea animala, insa, in gradina zoologica umane, oportunismul ingenios al omului extinde acest proces si-l intensifica.
Teoretic, acest lucru ar trebui sa cada in seama existentei noastre supertribale.
Pot aparea insa si neajunsuri daca procesul este manevrat cu stangacie.

Daca mancam prea mult ca sa ne calmam nervii, devenim supraponderali si ne imbolnavim; daca bem in exces lichide, ne putem distruge ficatul sau putem dezvolta dependente; daca experimentam peste limite noi gusturi, putem ajunge la indigestii.

Aceste probleme apar deoarece nu ne reuseste separarea neta a functiei non-nutritive a mancatului si bautului de cea originara, de hranire.

...
In ceea ce priveste comportamentul sexual, situatia este asemanatoare, insa mult mai complicata si merita o atentie speciala.
In acest caz, oamenii au esuat si mai tare in a separare activitatile sexuale nonreproductive de functiile fundamentale de reproducere.
Insa toate acestea  NU au impiedicat gradina zoologica umana sa transforme sexul in supersex multifunctional, in ciuda faptului ca rezultatele sunt uneori dezastruoase pentru animalele umane implicate.
(mic pasaj din cartea Zoomenirea, de Desmond Morris)
Merita citit, dar mai ales gandit!

6 opinii:

Anonim spunea...

E cu psihologie, deci îmi provoacă deja mâncărime de piele şi o droaie de înjurături îmi stau la rădăcina limbii, gata să ţâşnească.
:)
Dar... ceva-ceva, îmi mai amintesc din ce am studiat, aşa că să încerc un comentariu care să fie, cât de cât, din domeniul incriminat de mine.

Eu zic că autorul bate şeaua pe distincţia dintre nevoie, necesitate şi fenomenul de compensare, ca mecanism de apărare al eului. Şi cam are dreptate.
Când anxietatea creşte şi suntem incapabili să găsim şi să eliminăm ceva-ul care ne stresează, căutăm să scăpăm de tensiune apelând la comportamente care ne liniştesc şi ne dau emoţii plăcute. E o compensare, nu o vindecare, care ar presupune eliminarea aceea ce ne face rău, adică nimic altceva decât un substitu, un gest prin care bagăm gunoiul sub preş şi spunem că am făcut curăţenie.
Aşa se face că ne apucă mâncatul de plăcerea gustului şi nu de foame, băutul alcoolului de dragul ameţelii care ne anesteziază simţurile, sau sexul de dragul plăcerii, nu pentru procreere. Pe moment, comportamentele respective ne calmează şi ne simţim mai bine.
Dar, cum spunea şi autorul, ele dăunează pe alte părţi, nefiind comportamente determinate de o necesitate fiziologică, ci de una psihologică, deviantă.

Anonim spunea...

A constatat şi am înţeles.
:)
Acum n-ar fi rău să dea mnealui, autorul, şi o serie de metode prin care să corectăm astfel de comportamente de substituţie.

Ah, uite că acum îmi dau seama că de fapt, sus am folosit un termen greşit. Nu-i compensare ci substituţie. Ruşine să-mi fie!
Se vede că m-am lăsat de meserie...
:(

DUMNEZEU spunea...

Buna seara minunatilor Andrei si Iris,
La multi ani!
:)
Este interesant punctul de vedere al acelui domn..
Ma gandesc si revin cu o opinie!

Felicitari pentru noua zugraveala!
:)

C.L.M. spunea...

Mda:) pe tema asta ma abtin sa comentez:) dar e cam adevarat ceea ce spune nenea'.

fly2sky spunea...

Interesant subiectul, clar merita gandit! Si poate chiar .."simtit"..deoarece la nivelul acesta ne diferentiem de animale..iar placerea la oameni are conotatii mult mai complexe. Mai mult nu ma pronunt, vroiam de fapt doar sa-ti urez si eu un an nou minunat! Cu drag!

andreiraduM spunea...

Bun regasit, frumosilor, chiparosilor!
:)

Iris, dap, exact asta am inteles si eu.
Sa vedem ce va mai spune autorul in continuare...
:)

ManZeu, LA MULTI ANI INFINITI!
:)
Mie nu-mi pare deloc interesant. Punctul de vedere al lui nenea este un truism, deja.
Astept cu mare interes, curiozitate, comentariul tau, parerea ta!

CLM< sarut'mana.
Nu e buna abstinenta. Am zis!
:)

Fly, sarut'mana!
Siiiii... LA MULTI ANI.
:)
Ma bucur sa te revad. Parca a trecut o vesnicie de cand nu ne-am vazut.
Dap, placerea la sapiensi este diferita de cea a celorlalte animale.
Pup cu drag, sper sa ne revedem mai des pe anul acesta!
:)

Trimiteți un comentariu

îndrăzneşte!

 

Blog Archive