Oameni dedicaţi - Isaac Ochberg

joi, 2 iunie 2011


(1879-1938)
 evreu sud-african,  filantrop sionist

Isaac Ochberg s-a născut în Ucraina şi s-a mutat in Africa de Sud în anul 1894.
A fost un stralucit om de afaceri in Capetown. Dar nu pentru acest lucru a intrat in istorie ci pentru dorinta lui (pe care a si materializat-o) de a salva copii evrei din malaxorul mortii in timpul pogromului.
In anul 1920 a initiat o campanie pentru strangere de fonduri destinati salvarii unor copii evrei ramasi orfani. A strans suma de 10.000 lire sterline. In anul 1921, timp de doua luni a calatorit in
Bielorusia, Polonia si Ucraina pentru a strange copii orfani.


 Aproximativ 200 de copii orfani au fost salvati si transportati in Africa de Sud.
Ulterior a strans alte fonduri si s-a intors in Rusia pentru a distribui alimente, imbracaminte si medicamente pentru cei ce sufereau de foame in zonele afectate de razboi.

Istorie dureroasa din care nu vrem sa invatam nimic.
Un simplu gest al unui om a schimbat viata atator oameni.
Iar noi, in secolul XXI, ridicam din umeri neputinciosi, intreband retoric: "ce putem noi face?"

(Pandhora, este leapsa ta!)

21 opinii:

pandhora spunea...

da...cineva care a facut mai mult decat ceva...
am primit leapsa ta andrei...o sa ma gandesc la o continuare :)

Sorin spunea...

Andrei-ule , te salut !
Oamenii se înduioşează de nenorocirile celorlalţi dar cum spunea Voltaire „e bine să te înduioşeze nenorocirile celorlalţi dar mai bine este să le vii în ajutor”
Cu adevărat bogat te face sentimentul că sufletul ţi-e mulţumit şi , normal , acesta nu se satură material .A-ţi ajuta semenii mai „amărâţi” ca tine nu este o dovadă de bunătate , este dovada supremă a iubirii omului de către om iar cel ce o va face cu siguranţă nu aşteaptă laude , asta o facem noi în speranţa că vreodată vom putea face la fel sau vom sensibiliza pe alţii prin exemplu.

Anonim spunea...

Astazi ajutoarele se fac cu alai pentru reklama man.Inaintea aparitiei unui album sau al unei carti...
Sa ai o seara frumoasa!

Anonim spunea...

Buna lectia !ma gandeam ,urmarind ce fac unii (chiar in prezent avem un roman din Botosani care si-a dedicat viata bosimanilor din Africa)ca ii privim cu admiratie , poate chiar contribuim financiar la astfel de proiecte sau ne umplem de uimire de ce au facut unii , dar noi? avem si noi africanii nostri , adunati in catune , unde nu intra picior de roman , decat ptr campanie electorala , le punem stigmatul si plecam . In adevar cu unii nu se poate lucra si nu pot fi ajutati , dar cu altii se poate . N-o sa se scrie in carti despre asta poate , dar ce conteaza .

:)cred ca o sa scriu si eu asa ceva .

Anonim spunea...

Draga Alm, mai poti avea ıncredere ın cineva astazi ca ajung ajutoarele la adresele pentru care s-au strans? Eu unul nu am!

Anonim spunea...

Patroni fundatiilor sunt putrezi de bogati de pe urma MİLOŞİLOR!

andreiraduM spunea...

:)
Pandhora, sarut'mana!
leapsa am preluat-o cu ceva timp in urma de la tine, asa ca m-am gandit sa o resuscitez.
Da, CINEVA care a facut mai mult decat "ceva"

:)

SoriN-ule, te salut!
BINE AI PUNCTAT!

Artistic, salut man!
Cata dreptate ai. Si in primul comentariu si in cele adresatei Almei!
Seara faina si la tine.

Alm, sarut'mana!
Da, putem face aici, in vecinatatea noastra. Dar in mod direct, sa fim siguri ca acel ceva a ajuns la destinatie.
Artistic are dreptate. Bani se strang insa nu mai ajung unde ar trebui sa ajunga. Se gaseste cineva care sa-si bage mana pan' la cot, pan' la gat... ca nu se mai satura.
Ceva ce putem face in proximitatea noastra.

Anonim spunea...

Draga Artistic Comunism , ai mare dreptate ! se fac atatea marsavii ca .....nu mai am cuvinte . Eu stiu una singura , nu bag mana in foc nici ptr ea , dar am antenele mele foarte aproape de sursa .
Fara a o lua ca pe o lauda , ca nu e ! stiu un om , cea ce aven in comun este uterul mamei, o parte din ADN si contributia tatei :)) este medic de profesie , un medic FARA buzunare ! , dar este foarte preocupat de educatie . A infiintat o scoala care astazi este liceu cu acreditare . Ptr omul ala bag mana in foc ca banii merg acolo unde trebuie . Si cred ca mai sunt si altii. :)
Seara faina!

Anonim spunea...

Erata: cea de care spuneam prima data este o fundatie , a romanului care lucreaza ptr bosimani.

Anonim spunea...

Bine ca se mai gasesc şi OAMENİ, mare pacat ınsa ca din cauza talharilor e greu sa mai crezi...
Cu EVOLUTİA ınainte dragilor,
Sa ne fereasca MARİLE MAİMUTZE de hotzi!:)))

Dan Ioanitescu spunea...

Buna dimineata Andrei, buna dimineata tuturor,

Chestiunea privita "la rece" arata astfel:

Fapte:
Gestul este foarte frumos. El ca evreu sionist emigrat din Ukraina s-a concentrat pe salvarea exclusiva a copiilor evrei selectionati, din tara din care a provenit. Copiii napastuiti ai zulusilor din tara adoptiva nu au intrat in obiectivul sau caci el a infiintat in Cape Town un orfelinat evreiesc.

"Almost the worst problem confronting the visitor was how to make his choice from the vast number of destitute boys and girls. In the end he decided to choose eight children from each institution, to make up the total of 200 for which he had sufficient funds. Since the Union Government had laid down that any children coming must be in good health, this demanded very careful selection. Only full orphans, i.e. those who had lost both parents, were accepted, and then only if they were reasonably intelligent. Those suffering from mental defects were immediately eliminated and, in the words of one worker, "the cream of each orphanage picked." (http://ochbergorphans.com/)

Concluzie logica(necinica):
Noua ca romani ne trebuie un roman emigrant bogat ca sa salveze copiii din canale.

Amendament (necinic):
Este de preferat sa fie crestin si nu ateu, caci, ca bun crestin, acela nu trebuie sa faca discriminari si selectionari atente dupa religie, sanatate fizica si psihica sau etnie. Sintagma de "bun crestin" exista dar de cea de "bun ateu" nu am auzit.

Umanitarism extins:
Altfel, daca vrem sa salvam si copiii altor popoare exista organizatii neguvernamentale specializate precum "Save the Children", vezi de exemplu cea britanica sau cea suedeza, la care fiecare poate sa faca voluntariat sau sa doneze bani.

Concluzie "la cald":
Vai de mama noastra si a copiilor copiilor nostri!(exceptie facand desigur copiii romanilor bogati si ai politicienilor)

Dan Ioanitescu spunea...

Problema de constiinta care ramane este aceea daca VREM sau NU VREM sa ne implicam.

Un sondaj de opinie pe aceasta tema nu s-a facut niciodata in Romania, de unde rezulta ca nimeni nu este de interesat de astfel de probleme, ci de cat de bine se situeaza la vot, o banda politica sau alta.
[si aici ma refer la cei care au banii necesari sa comande un astfel de sondaj, sau macar cei din mass-media (magnatii de presa) sa initieze o astfel de initiativa si care sa sensibilizeze opinia publica]

Mi-e teama totusi ca daca una dintre intrebari ar fi:
"Cu ce suma sunteti dispusi sa contribuiti la salvarea copiilor si cat de repede?"
raspunsurile ar fi deplorabile si majoritatea s-ar spala pe maini ca Pilat din Pont aruncand gaina moarta in ograda Statului, adica a nimanui.

andreiraduM spunea...

:)
Buna de dimineata, Bunule!
Scump, tare scump, la vedere mai esti.

Da si Nu ar fi raspunsul meu.
Printre copii evrei "selectati" de nenea cu pricina s-a "strecurat" si un copil ucrainian (fetita) descendent al unei familii bogate ce a fost ucisa in timpul razboiului.
:)
Cat despre copii "zulusi" nu avea cum sa-i "salveze" avand in vedere ca pe vremea aceea copii negri erau considerati "progenituri" ale sclavilor (adica a rasei inferioare).
Ceea ce si azi, in mileniul III, se intampla la scara destul de larga, dar ascunsa (mentalitate manifesta) sub un pres colorat numit "legislatie".
:))

Noua, romanilor, nu ne mai trebuie niciun bogatas salvator.
Demersul guvernantilor pare a fi indreptat tocmai spre a strange toti copii in canale (cu exceptia celor bogati).
Probabil vor sa pregateasca o generatie de "surviveri" autentici.
Asadar, putem vedea partea pozitiva, nu?!

In spirjinul lor (al guvernantilor) vin "cercetologii" (cum le spune ministrul mediului, Laszlo Borbely) care "au descoperit" ca cei mai robusti oameni, longevivi, sunt cei care provin din familii care au trait in saracie, foame, cu multe greutati... nu in imbuibare, lene etc.
:))
...

Remarca demna de luat in considerare: "bun ateu nu exista"!
:))
(dar "bun pagan" o exista?!)
:))
Atunci sa o patentam. Poate depasim granita impusa de "crestini", pentru ca in teorie nu exista (granita), dar in practica se manifesta mai abitiri decat ne-am astepta (dori).

Cat priveste "umanitarismul extins", e mai mult praf in ochii celor ce cred in "bine", "dreptate", "spirit evoluat" etc.
Adica o minciuna care spala ochiul constiintei sapiensului.
Se stie foarte bine ca in spatele multor organizatii de "caritate" de "salvare" sta industria farmaceutica, spre exemplu!
:))
Ca sa nu mai vorbim de altele.
Sapiensului ii place sa fie mintit frumos pentru a se crede o fiinta superioara, cu samanta divina, cu calitati dumnezeiesti.
In realitate este un animal domsticit destul de greu, cu un apetit al acumularii (de orice natura) exagerat, cu dorinta de putere nemasurata si o speranta puerila in "castigarea locului special" de-a dreapta Tatalui infaptuind din cand in cand fapte bune!
:))
Adica atras de misticism ca draqul de zorozane!

Concluzie la cald:
Dap!
dar nu numai a noastra, a romanilor!
Mama Gheea duduie de fenomene macabre vis-a-vis de pruncii sapiensilor!
Nu numai pe timp de razboi.

andreiraduM spunea...

:)
Sa ne IMPLICAM, am zis!
:)
Dar nu oferind bani smecherilor care zic ca se pricep ei sa ii gestioneze...
Eu m-am lamurit!
Fiecare poate sa se implice cu putin, in porximitatea lui. Sunt copii prapaditi la fiecare colt de strada, asa ca... nu-i mare greutate sa faci ceva, pentru a linisti "constiinta", in fapt, pentru "crestini", de a prinde o bila alba, acolo, sus, la nivelele superioare!
:))

Mi-ai adus aminte de "iubitorii de animale" care au iesit in strada sa protesteze impotriva eutanasierii cainilor!
Problema s-ar fi rezolvat foarte simplu, daca se dorea:
toti cei care au protestat inscrisi pe o lista, apoi chemati la primarie sa faca contract prin care se stipualau doua chestiuni importante:
a. ca-si doneaza din venituri un procent de.../luna;
b. ca fac voluntariat de 2-3 ori pe saptamana (cand dispun de timp) pentru a umbla din "poarta-n poarta" sa despisteze cainii care nu sunt sterilizati.

Iubirea nu-nseamna vociferare si bocete; iubirea inseamna ASUMARE, RESPONSABILITATE!

Dan Ioanitescu spunea...

Bunule prieten, Andreiule,
:)
Mai ai putin si vei deveni adeptul conspiratiei mondiale care urmareste sa ne fure calu...
:))

Inteleg rationamentul tau si dintr-un anumit punct de vedere este corect, ca si al meu de altfel.
:))

No, apai s-o luam gospodareste:

La data la care se nascuse Isaac Ochberg sclavia fusese abolita constitutional (desigur nu si mental) in toata lumea civilizata de la acea vreme. Cadrul legislativ devenise punitiv in aceasta chestiune. De "jure" toata lumea era egala. De "facto" insa... "unii erau mai egali decat altii". :))

Nu sunt rasist si prin urmare nici antisemit nu sunt. Faptele arata ca actiunea de salvare a celor copii evrei (cu exceptia ucraineencei despre care vorbesti si care reprezinta in cazul de fata, statistic vorbind, un procent infim de doar 0,5% din totalul copiilor salvati) a fost facuta de un om angajat politic in miscarea sionista, iar nu de un altfel de om. Tot faptele arata ca nu cei mai defavorizati copii ai evreilor au fost salvati, ci doar cei care s-au incadrat in niste "standarde" pe care nu doresc sa le discut, caci alunecam in alta tema, mult mai delicata din punct de vedere moral si in consecinta foarte neplacuta.

Partea cea mai frumoasa in toata aceasta poveste, in care stim ca sovieticii si nu spun neaparat rusi, caci se stie ca nu numai ei au pornit ciuma rosie, s-au razbunat cumplit pe toti colaborationistii albi in special pe cazaci si pe ucraineni, asadar, partea frumoasa si demna de aplaudat, indiferent de motivele si circumstantele in care s-a desfasurat actul caritabil al lui I.O. este ca 200 de suflete au fost smulse din infern si in consecinta de la pierzanie.

Statistica lui Borbely,
Ca orice statistica, se bazeaza pe "saracul mediu", a carui saracie, comparata cu cea a saracului mediu din India, China, Egipt, Etiopia, Mexic -lista-i prea lunga- este curata boierie. Vorbesc in cunostinta de cauza, caci am vizitat Egiptul, Mexicul si India si am un termen de comparatie. Si daca este sa ne referim doar la statistica lui, aplicata doar asupra romanilor, ei bine, ceea ce am invatat despre aceasta stiinta arata ca, daca stau cu un picior in soba si cu altul in congelator, in medie ma simt bine. M-ar fi interesat sa stiu cat la suta dintre cei care se incadreaza in statisticile dumnealui sunt sub pragul de saracie si ce speranta REALA de viata are aceasta categorie. Eu sper sa fi facut vreo ancheta statistica separata, cu cifre realistice, nu doara sa se fi inspirat din Anuarul Statistic, dupa ale carui cifre, in materie de venit/cap de locuitor, jumatate din populatia tarii trebuia sa fie moarta de mult. Nivelurile de morbiditate si de mortalitate la saracii extremi nu vor nici de-ale dracului sa stea cuminti si sa valideze afirmatiile romanului Borbely.
:))

Chestia cu "partea pozitiva" cea a "suviver"-ilor, mi-a placut foarte tare, chiar daca se circumscrie unui scenariu conspirationist concertat, in care eu personal nu cred. :) De ce nu cred? Pentru ca singura conspiratie valida, evidenta este cea a BANULUI si a accesului la resurse. Desigur ai sa-mi spui ca si oamenii, si de-aici extinzand popoarele devin resurse in planul fortei de munca, dar cine lucreaza cu cifre si urmareste strict inmultirea argintilor, nu mai baga in aceasta ecuatie si partea morala a obtinerii lor. Asta-i explicatia pe care mi-o dau eu, mie insumi, si este pur economica, caci se supune unor legi implacabile (hai ca i-am dat drumul porumbelului:)) de natura economica.

Dan Ioanitescu spunea...

ASUMARE DE RESPONSABILITATE, da, sunt de acord, dar cu conditia sa se faca PANA LA CAPAT.

Cu milosteniile personale la colt de strada nu faci decat sa intretii fenomenul.

Asumarea personala de responsabilitate inseamna sa iei un copil in grija, nu neaparat sa-l adopti si sa-i platesti intretinerea si educatia pana ce iese un roman sanatos din el. Intre prietenii mei se numara o romanca si sotul ei olandez care si-au asumat aceasta responsabilitate in cadrul unui ONG si au alimentat cu bani educatia unui copil dintr-un sat de trogloditi mexicani. Asta va trebui sa facem noi, aici, in plan imediat cu ai nostri.

Asta pe de o parte. Pe de alta parte, fara orfelinate al carui personal sa nu se mai ocupe cu furatul si cu perversiunile de orice natura, in care sa adunam in scopul educatiei si al incadrarii in societate pe copiii defavorizati , nu vom face nimic... Biserica? Dincolo de niste mese date saracilor pe banii enoriasilor, si de haine de capapatat este la fel de impotenta ca si statul roman.

Dan Ioanitescu spunea...

Scuze! Am recitit ultimul tau comentariu si vad ca suntem de fapt, de acord...
:))

andreiraduM spunea...

:)
Ei, nici chiar asa...
Inteleg foarte bine ca functioneaza legea celui puternic, la orice scara!
:))
Conspiratii mondiale, mai greu de infaptuit, pentru ca fiecare sapiens vrea sa fie "el primul"!


Nope. In africa de sud domnea apartheidul!
:)

Dap, ai dreptate, in privinta selectarii.
Dar ce ai fi vrut?
Sa nu existe o selectie?
Multi copii au murit in timpul transportului... ramanand mult mai putini decat au plecat initial.
Criteriile in opinia mea nu au nicio relevanta.
De ce?
M-am pus in urmatoarea ipostaza: parinte al unui copil din vremea aceea.
Ce mi-as fi dorit?
Ca al meu sa fie selectat, nu?!

Dar poate ca eu reprezentam nimic in societatea evreiasca (adica un linge blide) si ca urmare copilul meu nu avea sansa sa fie "selectat".
Asta trebuia sa ma determine sa zic: daca al meu nu, mai bine niciunul???
:)
Daca nu toti, niciunul!?

Nu numai ca a salvat cateva suflete (unele dintre ele ajungand la varste considerabile), dar a impartit si ajutoare celor prapaditi, in masura in care a putut.
Eu as porni discutia din alt unghi si anume: de ce nu s-a propagat gestul lui? De ce nu s-a multiplicat?
Aceasta este intrebarea fundamentala!


Restul e doar umor fuzionand cu realitatea, pentru a o prezenta intr-o lumina roz pentru inimile simtitorii si elevate in dimensiuni celeste!

andreiraduM spunea...

:)
pentru mine ar fi contradicitie in termeni: asumarea responsabilitatii... dar pana la capat!
:))

Ori e asumare, ori nu mai e!

Sunt de acord cu tine in ceea ce ai spus.
Aruncarea unor firmituri, nu va ajuta niciun copil sa-si depaseasca conditia de animal abandonat.

Dan Ioanitescu spunea...

Andrei,
Nu vreau sa starnesc pasiuni si discutii vizavi de selectia sau neselectia la care au fost supusi evreii, in marea lor majoritate, in Holocaust, cine l-a comandat si de ce, cine i-a largit acceptiunea si de ce, si care a fost rolul sionistilor ca fractiune politica evreiasca persuasiva si tenace, de-a lungul miscarii lor si al scopului propus... Sunt adevaruri care, bine gestionate, au intrat in zona fierbinte, de tabuuri moderne, a ceea ce numim "politically correctness" si care.... au ramas incremenite acolo in forma necesara. Si functioneaza. E foarte greu astazi sa mai stii, dincolo de evidenta zguduitoare a milioanelor de morti jertfiti in urma deciziilor unor minti bolnave hranite de idei "de bine". Nu vad acel "bine" promovat de Hitler, Stalin, Mao, Miloshevici, Abdul-Hamid al II-lea si junii turci si cati ca ei, care sa justifice in vreun fel suprimarea vietii unor oameni nevinovati.
:)

Si ca sa te amuz cu definitia hazlie pe care cu siguranta o stii:

"Corectitudinea politică este o doctrina cultivata de o minoritate deliranta, ilogica, promovata de mass-media oficiala, care sustine afirmatia cum ca este intru-totul posibil sa apuci o bucata de căcat de partea curata"

Un weekend mare! :)

andreiraduM spunea...

:)
Bunule, foarte bine faci ca nu intri in acele subiecte, pentru ca nu ele fac obiectul postarii.
:)

Postarea mea arata cu degetul o actiune.
Fiecare actiune, intoarsa pe toate fetele, va descoperi si parti pozitive si parti negative.
Le luam, le punem intr-o balanta, eventual in balanta "justitiei" si emitem o parere (evident, personala).
A salvat acea actiune cateva suflete?
Da!
Atat si nimic mai mult.
Intrebarea ramane: cati oameni au purces a face ceva bun?
In astfel de situatii, legea "darwinista" functioneaza de minune: "fiecare pentru el", "cel slab sucomba"!
Pe aceast principiu se fortifica mutilarea societatii si omuciderea.
:))
Asa au decis sapiensii sa "evolueze" si ca animale, si ca "spirite"!

Documentarul, despre evenimentele monstruoase petrecute in acei ani, il evidentiaza pe nenea de l-am pomenit, ca pe o pata de culoare in negrul acela monstruos.
Nu-l ridica in slavi si nu-i aduce osanale.
Osanale i-au adus cei care au trait, in urma actiunii lui.
E un fapt bun (partial, daca vrei) legat de un eveniment macabru.

:)
Dap, stiu definitia. Nu e numai hazlie, dar e si adevarata!
:))
Un sfarsit de saptamana alegoric, Bunule!
E o placere infebila dialogul cu tine. Mi-ai lipsit si inca lipsa nu a fost "estompata".
:)

Trimiteți un comentariu

îndrăzneşte!

 

Blog Archive