M-am gandit la ceea ce spunea Pandhora... ca nu-i plac sf-urile!
Sf-urile, cred, au fost devansate de ceea ce se intampla pe suprafata Terrei.
Locuri luxuriante, unde sunt investiti bani cu toptanul, in timp ce inca se moare de foame in multe si intinse zone ale terrei.
Spiritualistii ne spun ca vom avea parte, in curand, de un salt al constiintei, insa pun pariu cu oricare dintre ei ca acest salt va fi unul in gol, adica inca un pas inapoi.
Spiritualitatea a devenit un fel de refugiu pentru cei ce nu mai gasesc raspunsuri pertinente pentru intrebari fundamentale.
Traim pe aceiasi planeta, insa in dimensiuni diferite. In timp ce eu stau bine-merci pe un scaun ergonomic si emit "jduecati de valoare", intr-un colt al lumii foarte multi oameni (copii) se zbat pentru a supravietui, cautand ceva de mancare.
Intr-alt colt al lumii se investesc tone de bani pentru constructii sefeistice, unde vor avea aces doar elitele, iar intr-altul zac in spitale copii rapusi de boli incurabile.
Sunt multe colturi ale lumii, si tot atatea situatii diverse: de la foamete la razboaie interne, de la satisfacerea placerilor totale, fara limita, pana la chinul supravietuirii.
De la experimente in industria farmaceutica pana la inovatoare si marete arme ce sunt precum "zgarda" pentru un caine cu "personalitate". Investim mai mult in moarte decat in viata.
Avem timp sa privim in jurul nostru? Avem vreun interes sa privim dincolo de spatiul nostru vital? Ne intereseaza ce se intampla dincolo de granita propriilor noastre interese?
Aceste imagini sunt din Bahrain, un arhipeleag cu 33 de insule. Cunsocut ca bogat in petrol si perle. Cine-l detine? Familia Al Khalifa!
Proiectul de arhitectura este unul maret. Deja se afla, din cate am aflat, la faza a III-a de lucru.
Azi in Bahrain:
Nu mai amintesc de Dubai sau alte zone unde banii sunt intr-o concentratie covarsitoare.
In timp ce cea mai mare parte din populatia tarilor arabe traieste precum acum 500 de ani, zone luxuriante apar precum ciupericile dupa ploaie.
In Europa tendinta pana-n secolul XX a fost de a echilibra balanta intre saraci si bogati, incepand cu secolul XXI lucrurile au inceput sa se schimbe. In rau, evident! Legislatia sufera modificari substantiale in privinta drepturilor si libertatilor. Procesul este lent, pentru ca au pe frontispiciu deviza DEMOCRATIE! Omul civilizat respecta eticheta (aparenta).
O lume care se instraineaza din ce in ce mai mult de conceptul umanism.
Traim sf-urile, fara a fi constienti de acest lucru. Suntem preocupati de grija zilei de maine, de ceea ce mai putem acumula, de ceea ce mai putem obtine pentru a ne dovedi capabili, competitivi, experimentati... adica dresati.
Biserica romana face parteneriat cu statul pentru a ajuta romanii necajiti. O gluma, in opinia mea, redundanta.
Traim, cei mai multi, in cutiile de chibrituri facute pe vremea comunismului, stam la gramada, dar nu ne pasa daca cineva din apropiere are nevoie de o farfurie de mancare, de o haina sau de un ajutor financiar mic.
Gandim ca "asa si-a asternut, asa sa doarma", desi nu am pierde nimic daca am da o farfurie de mancare, daca dam 10 lei unor oameni necajiti.
Nimeni nu ne-a educat sa fim solidari, si cred ca nici nu vrem sa fim solidari.
Gandim ca nu este datoria noastra. Iar cand dam asteptam intotdeauna multumescul si recunostinta.
Suntem oameni conform definitiei dexului? Suntem crestini conform definitiei "cartii sfinte"?!
Egalitate si demnitate umana!
Ce înseamnă “a se orienta în gândire?”
Acum o zi
12 opinii:
azi imi povestea o colega de birou cum in dimineata asta a lesinat un domn mai in varsta in metrou...toata lumea privea impasibila cum cineva incerca sa-l ajute...ce se intampla cu lumea asta??
indiferenta?egoism?habar n-am...si totusi ce ai spus tu...educatia...in fond de aici porneste totul...de la lipsa ei...dar chiar si asa din instinct il ajuti pe om...
incep sa cred ca ne transformam intr-o specie de mutanti...
:)
ei... cam acest lucru se-ntampla cu omenirea - "mutatii genetice" - mutanti!
Un fel de masinarii vii dar ARTIFICIALE. Le implemntezi un program, ei (oamenii) il urmeaza.
Nu degeaba s-au intensificat experimentele in domeniul neurologic, nu degeaba, se investesc muulti bani in ingineria genetica.
Iar noi trebuie sa suportam "crizele", adica sa-i tinem in spate pe cei care ne "pregatesc" ceva bun bun de tot.
:)
Neshte umani dezumanizati.
:(
Bună ziua la dvs.
Dap, cred că e indiferenţă. Cel puţin, eu asta simt. Şi-n interior şi-n exterior. Din păcate.
sarut'mana, Blue!
Primim cu bratele deschise tot ceea ce este nou, pentru ca suntem mult prea comozi pentru a ne informa.
Suntem interesati doar de propria noastra fiinta. Daca suntem in stare sa le facem cel mai mare rau posibil celor pe care i-am iubit candva, suntem in stare de orice. Emotiile pot fi si ele manipulate la fel de usor ca un carucior de papusi. Si din exterior si din interior.
Nu ne nastem egali .
Si-apoi , demnitatea se invata .
CINE ne invata ?
Suntem dezinteresaţi chiar de propria noastră fiinţă, Andreiule.
Inspirat subiect, inspirate comparatii
Inainte de a privi la nivel mondial, vad ce-i aici, se pompeaza bani in telegondole fara folos, in frunze care cica ne reprezinta, in schimb se inchid spitale din lipsa de bani...
Toate astea sunt rezultatul egoismului si lacomiei, traim intr-o jungla, cel puternic supravietuieste
Traimi in lumi atat de diferite!Unii sunt sus de tot si nici macar nu arunca o privire amaratilor de jos.
Am ramas fara cuvinte la ce poate face...banul!
Trăim în plină epocă a individualismului...şi, cu riscul de a mă repeta, toate astea se întâmplă tocmai pentru ca unii, puţini raportat la populaţia planetei, să acumuleze şi să tot acumuleze.
Cele mai multe "realizări" ale ultimului secol au fost închinate câştigului şi profitului. E incontestabil că unele din ele au făcut viaţa mai uşoară şi mai frumoasă, mai comodă, multor oameni, prin dezvoltarea ştiinţifică şi tehnică, dar totul are şi reversul.
Pentru ca omul să fie tentat de consum, i s-a inoculat că numai el contează, că trebuie să fie fericit şi mai multe nu, şi că poate fi fericit dacă are şi aia şi ailaltă, dacă face orice pentru a obţine această fericire, dacă înlătură din calea şi din viaţa lui orice obstacol în calea fericirii şi, de multe ori, obstacole în calea fericirii au devenit alţi oameni, apropiaţi, foarte apropiaţi sau mai puţin apropiaţi...
Indivizii nu pot contribui la îngroşarea profiturilor şi buzunarelor altora fiind altruişti, aşa că s-a mers pe individualism, ducând la diminuare, să nu zic eliminarea, umanităţii din oameni.
Citeam ce scria Blue Freedom mai sus, că suntem dezinteresaţi până şi de propria noastră fiinţă...foarte adevărat, iar asta este tot consecinţa individualismului.
Tot mai greu găsim pârghii de apropiere între noi şi, chiar dacă mulţi trăiesc mirajul perioadei acesteia prin consum şi vieţi copiate, lipsa sentimentelor care să ne anime şi lipsa autenticităţii acestora atunci când se mai găsesc au efecte în interior, psihice şi emoţionale...duc la apatie, la dezinteres.
Poleiala care ne-a fost adusă în faţa ochilor începe puţin câte puţin să-şi arate goliciunea, lipsa de substanţă...nu mai ştiu ce studii au arătat că gradul de satisfacţie al oamenilor, capacitatea de a fi fericiţi aşa cum îi îndeamnă bombardamentul zilnic cu reclame, filme, chiar cărţi, a scăzut foarte mult faţă de cel de prin anii '50.
Nu putem decât să sperăm că ce se întâmplă acum este o criză a societăţii în forma în care e acum şi că, în foarte mult timp, e drept, s-ar putea produce o întoarcere la esenţe...numai aşa s-ar recupera şi umanitatea pierdută...
Buna de dimineatza, tuturor!
Blue, dap. Ne trezim din cand in cand la realitate, apoi ne cufundam iar in "dezinteresul" fata de noi, fata de cei din jurul nostru.
Florin, salutare man!
:)
Sunt in faza in care incerc prin toate mijloacele sa fac abstractie ca traiesc in aceasta tara, penru ca o "iau pe aratura", daca ma ancorez prea mult in realitatea mioritica.
Pai ce ne mai trebuie noua spitale? Sunt suficiente in Austria, nu?!
Pentru "talpa" tarii sunt buni "macelarii".
Lacomia, nesatietatea, dorinta de parvenire etc. nu vor disparea never ever. Constiinta omului este precum giuingamul... se face simtita doar mestecata (la nivel de intelect) si apoi facuta baloane cat mai mari si mai colorate.
Legea junglei "reformata" de om!
:))
angi sarut'mana!
Corect. Traim in lumi diferite, paradoxal, pe aceiasi planeta.
:(
Sarut'mana, Rontziki!
:)
"Cele mai multe "realizări" ale ultimului secol au fost închinate câştigului şi profitului"
Ai dreptate. Sa mai adaugam si stiinta NLP care il invata pe om cum sa-si imbunatateasca profitul, cum sa-i manipuleze pe ceilalti pentru a-si aduce beneficii personale etc.
Am fost la depozitul de carte de pe langa Gara de Nord si am vazut munti de titluri gen: "cum sa vinzi orice, oricui".
Cum sa devii cel mai bun mitoman, si cum sa traiesti bine de pe urma mitomaniei.
:)
Secolul plin de spiritualitate, nu?!
Da, bine punctat si acest aspect:
"Indivizii nu pot contribui la îngroşarea profiturilor şi buzunarelor altora fiind altruişti, aşa că s-a mers pe individualism..."
Fiind dezbinati pe indiferent ce criterii, tot "smecheri" au de castigat.
Nu trebuie sa fim o masa omogena, ci "particule disparate"!
Nu, nu cred ca inca omul vede goliciunea poleielii, cred ca in continuare, mai abitir, isi doreste acea "poleiala", chiar daca subconstientul ii bate in tartacutza ca are in fata o imensa minciuna...
Mi-ar placea sa pot vedea cum va arata pamantul peste 100 de ani.
:)
E visul meu. Apoi sa-l vad peste 200 de ani. Adica la fiecare suta de ani, sa pot vedea schimbarile ce se vor produce pe suprafata mamei Gaia.
Trimiteți un comentariu
îndrăzneşte!