Un roman spune:

joi, 19 ianuarie 2012

Lucrurile nu s-au schimbat foarte mult in istoria noastra, exista in continuare Inalta Poarta, doar locatia ei se schimba din cand in cand. Nu ne este rezervat un destin glorios, dar macar sa facem ce am facut si pana acum, sa ne strecuram cu gratie printre picioarele elefantilor. Nu vitejia si actele eroice ne-au adus pana aici (e o minune ca existam ca popor si inca avem o tara), ci abilitatea de a supravietui. —  asybaris
Asadar, sa ne strecuram cu gratie, pentru ca avem exercitiu!

Conform proverbului: "Capul plecat, sabia nu-l taie, dar nici soarele nu vede."

9 opinii:

INCERTITUDINI spunea...

În copilărie- acasă și la școală, auzeam des- mult prea des- prima parte a proverbului pe care îl aduci în discuție.
Nu l-am acceptat.
Nu-l pot accepta!
Nu poți merge cu capul plecat,ca scuză că ești atent pe unde calci.

Scorchfield spunea...

silogism întrebător

Române, dar soarele, soarele l-ai văzut și înainte, înainte de a te pleca și de a crede că prin asta vei scăpa?

Dan Ioanitescu spunea...

Buna Andrei,
Iata cateva proverbe arata cam cum functioneaza romanul la "Inalta Poarta":

Fa-te frate cu dracul pana treci puntea.
Capul plecat sabia nu-l taie.
Pupa-l in bot si papa-i tot!

Dar trebuie sa lamurim un lucru: despre care anume Roman vorbim... Romanul Boier Mare sau Romanul- Marea Gloata Talpa Tarii !?
:)
La prima vedere n-ar fi o mare diferenta intre ei desi daca-i bagam pe toti la gramada riscam sa nu ajungem prea departe.

Romanul Boier-Mare, care se tragea din familiile dominante ale popoarelor migratoare, ba slavi, ba pecenegi, ba cumani, ulterior greci fanarioti, asadar acest tip de "roman" alogen impamantenit a facut politica interna si externa a formatiunilor statale romanesti, cu exceptia Transilvaniei in ale carei treburi nu a fost lasat sa-si vare deshtele decat daca era loial politicii austro-ungare (cei doi regi maghiari de origine romana, hunyadul Iancu si corvinul Matei s-au purtat fata de romanii din care iesisera, ca niste dominatori maghiari..) ai Ungariei.
Romanul boier mic, s-a tras aproape intotdeauna din popor, din taranii liberi, dar dar el n-a avut prea multe de zis in problemele politicii externe.

Asadar "Romanul" Boier Mare a functionat intotdeauna dupa principiile de mai sus... El facea si desfacea aliante, urca sau cobora domni cu spaga la Inalta Poarta (sau dupa caz la Craiul polonez) si tot el hotara ce trebuie facut cu gloata, cat poate fi jupuita de bine.

Asadar, acele principii (proverbe) aplicate de ei "sus" au fost aplicate si "jos" caci nu-i asa, pestele de la cap se-mpute. Insa jos, in gloata, aceste principii au trebuit sa functioneze nu in raport cu Inalta Poarta, ci in raport cu "puterea" si autoritatea pe care o reprezentau boierii.

Daca insa ne afundam putin mai mult in istorie ca sa vedem de unde sin ce circumstante au aparut aceste proverbe, definitorii pentru politica romaneasca medievala si contemporana, vom observa un lucru interesant... foarte interesant..

urmeaza

Dan Ioanitescu spunea...

Romanul-Marea Gloata Talpa Tarii a fost aici de la retragerea aureliana. Alogenii, cei care au reusit sa devina boieri mari, proveniti din neam de invadatori, i-au gasit pe protoromani ca pe o populatie sedentara dara fara stiinta manuirii armelor... stiut fiind ca dacii romanizati fusesera aparati de legiunile romane stationate in Dacia. Nimeni, niciodata nu s-a opus invaziilor, cel putin cu armele... pentru simplul motiv ca populatia nu era belicoasa, ci dimpotriva numai buna de belit. Si-atunci, acele proverbe s-au nascut din practica supravietuirii pe care proaspatul popor roman a trebuit sa o desfasoare cu "autoritatile" venetice, ulterior impamantenite, dar cunoscatoare in ale stiintei razboiului. Desigur ca acesti venetici le stateau indigenilor ca un os in gat, dar altceva decat arta disimularii si a plierii dupa cum bate vantul nu au putut practica.

Daca este sa ma uit mai atent la Marea Gloata Talpa Tarii care s-a lasat manata in diverse evenimente sub diverse steaguri boieresti, uneori chiar impotriva fratilor lor romani, nu pot insa sa nu remarc ca pentru o anumita categorie a ei, orgoliul si mandria nu au disparut si ma refer aici la acei tarani si mici boieri liberi, mosneni si razesi care, in ciuda darilor, au tinut totusi o coloana vertebrala mult mai dreapta, datorata unui alt nivel de constiinta. Nu intru in amanunte, cai ar trebui sa includ si niste regiuni cu romani mai aspri si mai duri cum ar fi oshenii si motii. . Bref, relatia cu autoritatea a fost intotdeauna usor diferita fata de a restului populatiei.
Ei sunt practic exceptia care a intarit intotdeauna regula si daca ceva de bine ar trebui sa se-ntample cu poporul acesta, acolo ar trebui sa ne cautam resursele sanatoase.

Na, ca m-am luat cu vorba si din pacate concluzia la care am ajuns incercand sa analizez situatia, contrazice ceea ce ziceam la inceput cum ca "nu ajungem nicaieri" daca nu departajam categoriile de romani, caci iata, cu cateva exceptii de barbati curajosi, noi toti de-a lungul istoriei, din pacate ne-am strecurat...

Sau poate din fericire !? Greu de zis!

Cum putem schimba acest lucru? Cum modificam o mentalitate? Nu stiu acum sa zic... caci cel mai mare dusman al poporului roman este chiar poporul roman... N-am inventat eu asta, am auzit-o, dar mi se pare corecta.

Dan Ioanitescu spunea...

Scuza-ma! Iar ti-am facut o poliloghie pe-aici... :(

Sorin spunea...

Te salut Andrei !

Mă întreb , oare nu tocmai asta ne-a ajutat sa dăinuim ? că am ştiut să ne strecurăm ? Deaceea şi proverbul cu sabia si capul se poate foarte bine aplica , căci da , nici prea mult soare n-am văzut dar nici capul nu ne-a căzut . Nu că ar fi motiv de mândrie dar poate aşa om fi plămădiţi .
Acum , ori noi suntem „slabi” ori „zona” prezintă vreun interes , ramâne de văzut , probabil istoria încă hotărăşte , deşi am o bănuială :(
Zic şi eu !

andreiraduM spunea...

Salutare, frumosilor, chiparosilor!

Incertitudini, sarut'mana!
Ba, cica aceasta este pozitia optima pentru roman. Asa isi poate asigura el supravietuirea si dainuirea...
La aceasta concluzie au ajuns intelectualii nostri. Astfel se si explica de ce ei NICIODATA, dar NICIODATA, nu se fac vazuti in momente importante!

Scorchfield, te salut!
Cu/fara silogisme interogative realitatea "bate cartea"!

Bunule, te salut!
Cata rabdare ai avut sa clasifici ramurile radacinilor romanesti!
:)
Cum modificam mentalitatea?
:)
In niciun caz prin atitudinea "salciei plangatoare"!

:)

SoriN, te salut, man!
Iata un punct nevralgic: "asa am fost plamaditi", sau asa ne place sa "plamadim"!

O zi minunata va doresc tuturor.

PTRUPTRUCEA spunea...

Hai noroc!
Romanii e dashtepti! D'aia mai traiesc azi!
:)

andreiraduM spunea...

Ptruptrucila, te salut!
Inca vietuiesti pe terra?!
Ma gandeam ca ai abandonat misiunea...
:)

Trimiteți un comentariu

îndrăzneşte!

 

Blog Archive